Koniginnedag= a kiránynő napja

vrijmarkt= bolhapiac

Mivel nem tudok szabadulni a hollandus élményeimtől, úgy hatnak, mint valami mágnes ami körül kering a bolygó hollandi* és mindig egy bizonyos pontján az évnek visszatér a helyszínre. Ez pedig a narancssárgába borult Utrecht, minden év április 30-án. Erre a napra térek vissza én is minden évben. 

Az erasmusról már ugyan 1,5 éve hazajöttem, de még mindig folyton előjön a mindennapokban, ezért megint írok egy kicsit róla.

A queensday a hollandoknak egy nemzeti ünnep, egy pozitív ünnep, és már előző este buli van és ünneplés, és két napon keresztül tart. A dátum, a mostani királynő Beatrix nagymamájának a születésnapja, mert április végén már nagyon szép és kellemes a parkokban és az utcán ünnepelni. Először 1885-ben rendezték meg ezt a napot. Egy általános királynőnap úgy néz ki, hogy a királynő meglátogat egy kis falut valahol a országban, és ott felvonul, ezt a tv-ben lehet általában nézni. De ami sokkal izgalmasabb, hogy adó mentes van egész nap, ez azt jelenti hogy bárki árulhat bármit az utcán, gyakorlatilag bolhapiac van mindenhol az utcán. Az utcák tele vannak kacatokat és jó ötleteket áruló emberekkel, a kanálisok tele vannak bulizó halókkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja és amit nem lehet nem észre venni, hogy mindenkinek késztetése van hogy valami narancssárgát viseljen, legyen az narancs oroszlán jelmez, vagy visszafogott narancssárga fülbevaló. (egyéb hétköznapokon ezer százalék hogy nem látsz narancsot az embereken) Ennek az eredete Williem Van Oranje-hoz vezethető vissza, minthogy a nevében benne van ez a szín. Ő volt aki vezette a függetlenségi felkelést a spanyolok ellen a 16. században (amúgy német származású :)

(lsd a képen Jannis és Melanie, mi is hasonultunk a helyi szokásokhoz, és teljes pompában menünk Amterdamba bulizni)

 

 

 

 

2010: A tavalyi queensday a régi pajtikkal telt, sokan egy évre maradtak, de jópáran visszamentünk látogatóba. Már a budapesti reptéren összetalálkoztam az egyik volt-lakótársammal, aki itt volt látogatóban és amúgy tud magyarul. Mivel ő is Utrechtben lakik egészen Pesttől Utrechtig magyarul beszéltünk, ami a holland vonaton nagyon furán hatott nekem is meg a körülöttünk ülőknek is :) Mikor megérkeztem, természetesen a Stumhuis-ban laktam. Rögtön elmentünk strandra, este squat-buliba, minden alakult ahogy jött.

 

 Nagyon jó volt vissza menni, mert teljesen olyan volt, mintha el sem jöttem volna. Este a királynő szülinapja előtti estén elmentünk bulizni, jó volt látni az erasmusos pajtikat, partizni az utcán, az esőt pedig senki nem vette észre :) azonban Agatha annyira berúgott éjfélre, hogy lefolyt a székről, és taxival kellett haza vinni, a másnapja pedig 3  napig tartott, úgyhogy ő kivonta magát a forgalomból arra a hétvégére. De mivel ő találta ki hogy másnap (amikor valójában a szülinap van) menjünk el Amsterdamba egy buliba. Végül 3an mentünk, plusz két haver és nagyon jól szórakoztunk! A hely egy régi nyomda volt, és a sötétben ugyan nem nagyon látszott, de a talpunk alatt ki voltak állítva a nyomda gépek egy üveg mögött.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011: Az idei queensday nyugisabb volt, mert kevesebben voltunk. Természetesen meglátogattam a Stamhuis-t és ott lógtam pár napot, főztünk, söröztünk. Sokan kicserélődtek már a lakásban és  ebben az évben az Agatha lakásán laktam. De voltunk vacsizni ott ahová a Jannis költözött, és az egy csodarózsaszín kastély. Nem gondolná az ember hogy egy foglaltház volt, most meg egy diák albérlet. Meg vásároltunk a bolhapiacon. Chilleztünk és pizzát rendeltünk a grift park közepére, és még le is barnultam úgy jöttem haza Hollandiából. 

Abszolút kikapcsoló és laza volt, jó egy olyan helyet tudni a világban ahová mindig visszatérhetek és élhetem a napjaim kötelezettségek nélkül. Talán ezért van az, hogy még mindig annyira fontos nekem ez a fél év az életemből. 


* Lassan itt lenne az ideje azt is tisztázni, hogy ki is volt az a Bolygó Hollandi. Lássuk tehát: A bolygó hollandi story sajnos nem egy happy történet, egy elátkozott holland hajós kapitányról szól akinek az a sorsa, hogy az ítéletnapig a tengereken kóboroljon. Amúgy van róla egy opera is, R. Wagnetől....... De ez ne tévesszem senkit mert egy vízimádó bicikliző magyarhollandus abszolút pozitívabban látja a világot :)))))

A bejegyzés trackback címe:

https://utrechtleuk.blog.hu/api/trackback/id/tr292914766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása