Történelmi háttér és diskurzus: 

A holland Mikulás=Sinterklaas is december 5én jön látogatni és a Szent Miklós legendán alapszik. A legenda szerint Spanyoloszágból jön hajón meg fehér lovon, de valójában a Szent Törökországban élt. A krampuszok= Zwante Piet (jelentése szó szerint: Fekete Péter) a segítői, tetőtől talpig feketék. És mivel a nevében is benne van hogy fekete egyszer egy amerikai nagy botrányt csapott hogy hogy lehetnek ilyen rasszisták a hollandok fekete rabszogákat jelenítenek meg minden évben. De az amcsik nem érthetik ezt a tradíciót és hogy a gyerekek egyik álom-melója hogy kramusz legyen. És akkor kezdék megmagyázni miért is feketék ezek a lények. 2 magyarzat van: azért mert a spanyol szent miklós marokkoi-afrikai gyerekeknek adományozta ruháit, mert azok szegények voltak. a másik meg hogy a lények a kéményen keresztük közlekednek és a munkájukkal jár hogy befeketülnek.

 

Vannak családok ahol ez nagyobb ünnep mint a karácsony és több ajándékot kapnak, de vannak ahol csak kisebb. És a Sinterklaas nem összekeverendő a Kerstman-nal (jelentése: karácsony ember).Ö az amerikából importált Santa Claus egy az egyben. Ö hozza az ajándékokat karácsony este meg ilyenek. De ez a hagyomány is ugye a Szent Miklós legendán alapul. Szóval a gyarmatosítással a Sinterklaas is áttelepül amerikába és traszformálódott egy karácsonykor érkező kedves bácsivá, pedig a karácsonynak eredetileg semmi köze a mikuláshoz. De Hollandiában marad a Sinterklaas december 5én. És a gyarmatosítás visszaütött, mert az amcsi mikulás megérkezett az óvilágban és aholanok befogadták karácsonyra. Ezért a hollandoknak 2 mikulásuk van egy évben :) Én nagyon érdekesnek találtam ezt a felfedezést, mert nem volt egyszerű tisztázni ezt a kérdést. Főleg hogy nekünk is meg a németeknekis  van mikulásunk, sok (nyugat-)európai országgal ellentétben. És ma megkérdezed őket tagadják hogy kettő van, mert sosem gondoltak ebbe bele. 

A szókás menete:

 Az ajándékoztási ceremónai nagyon hosszú és körlményes. A Mikulás 3 héttel korábban érkezik Hágába vagy Amsterdamba egy hajón a segítővel. Ez nagy média esemány mára és még napi híradót is csinálnak a körütjáról az országban. Ö az IGAZI (=de einige echte) Mikulás Hollandiában, és a többi nem "fake-Santa" hanem a segítői :) A gyerekek kiteszik a cipőjöket a kandallóra, vagy ha nincs akkor a radiátorra :))) és nem minden nap de néha kapnak bele valami kis kincset, édességet. A nagyobban, néha családok is húznak nevet és ajándékot vesznek titokban annak a személynek akit húztak. De ez még nem minden, mert kell egy verset is írni a személyről és egy meglepit=surpise (eltsd. szörpríze) csinálni. A csomagolás a meglepi és ennek viccesnek kell lenni és valahogy kötődni a személyhez.

 

 

A gyakorlatban (személyes élmény):

Egész nap mindenki be volt sózva az esti meglepik miatt. Aztán végülis olyan 8 körül kezdtünk neki az azándékbolntásnak. Egyesével kezdtük kibontani az ajándékokat és felovasni a verseket. Néha inkébb levelek voltak, és még kis játékokat is tartalmazott és persze vicces volt, sokszor utalt valamire ami nemrég zajlott a házban, vagy ami beszédtéma volt. Aztán persze kitalálni kitől volt az ajándék. Így sokkal hosszabb lett az ajándékbontás folyamata. És még közösségi is. 

Mókás egy szokás!

Alles is liefde=minden szerelem ez meg egy film, olyan mint az Igazából szerelem, csak a holland verzó :) a holland herceg beöltözik krampusznak és beleszeret az ajándégnak öltözött csajba :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utrechtleuk.blog.hu/api/trackback/id/tr891575549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása