vol.14_építészet minden

2010.01.04. 23:21

Ajánlás: a 507-es szobának

Valahogy úgy jött össze minden, hogy az építészetről szólt minden. a tankönyv, a város, a fotók, a múzeum. régi és új szép dolgok vannak nagyon közel, szépen és jól telt az év eddigi része. Ne csak funkcionárius legyen hanem élhető is, éljen az organikus építészet!!!

1.Utrecht Centraal Museum

társadalmi-dizájn-építészet-iparművészet kiállítás 3 témakörben /kicsit expresszionizmus, már majdnem szecesszió/: 

Social Green: garden city movement, kicsit utópikus és nagyon zöld városok tervezése a 20.sz elején, lázadás a gyárvárosok ellen, szabályos és zöld lakókerületek, megszabott távolságban a várostól, és szigorúan organikus.

Social Sculpture: dizájn rádiók és ízléses környezet, nemcsak gazdaságosan olcsó, hanem szép is, designe bútorokkal

"Before, if a person liked killing people, he had to become a general, purchase a coal mine, or else study nuclear physics. Today, industrial designe has put murder on a mass-production basis. By designin criminally unsafe automobiles that kill or maim nearly one million people around the world...." (Victor Papanek: Designe for the Real World. Human Ecology and Social Change)

Social Transparency: az üveg használatának népszerűsítése, élhetőbb és esztétikus környezet és otthon, kényelmes és mosható papír ruhák,

Bruno Taut (1914) prizmákon megtörő napfény, mozaikok, kaleidoszkóp szerű belső tér, vízesés belül és a színek játéka, mindenminden üvegből és színekből

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Könyvtárépítészet

 

ezt a blogot valaki már kitalálta előttem, de nagyon jól tette, mert jól ért hozzá. de azért ezt a csodát is említsük meg. A szöveg és a zene irtó gagyi de a képekért megéri ide kattintani.

Amsterdam Openbare Bibloitheek -klikk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Amsterdami iskola

A vörös tégla (Piet Kramer), a szürke beton (Rudolf Steiner, ő alapította amúgy a Waldorf iskolát is) és a szürke kő (Gaudí) expresszionista építészete.

Michel de Klerk: Het Schip   (Spaarndammerplantsoen 140, 1013 XT Amsterdam)

1920as évek, 102 állami munkáslakás, egy múzeum, egy posta nem derékszögek közé zárva, olcsó alapanyagokból (tégla, cserép és csempe) kreatívan használva. 

 

 

 

  

 

 

 

 

 DenHaag:DeBijenkorf üzletházbyPiet Kramer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrechtben a legjobb helyek: DeNeude - Postkantoor

 

 

kedvenc terem: Ledig Erf - Louis Hartlooper Complex Cinema

 

 

és kedvenc lakónegyedem: Hobbemastraat-Paulus Potterstraat - Stadhouderslaan blokk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utrechtleuk.blog.hu/api/trackback/id/tr731647079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birgit 2010.01.11. 13:57:58

az 507-es szoba egyik harmada meg van hatva

dodoszvithart 2010.02.01. 11:07:56

az 513-as szoba egyik féllakója is elalélt a bejegyzéstől, még ha nem is konkrétan neki lett ajánlva
süti beállítások módosítása