Prága_emlékezet

2011.10.19. 09:29

EMLÉKEZET POSZT NR.3: Prága

Az egy nap Prága, amit ellógtunk a suliból, megérte, főleg hogy direkte összefutottunk pár arccal Pestről, és együtt néztünk várost 5en, plusz egy fazékkal a táskámban :)

Zárójelben említve: ( A fazék egészen Budapestről érkezett, és valószínűleg a leg-világot-látottabb fazékként élte meg minden tekes fazék közül. Mivel B-vel persze az utolsó pillanatban költöztünk ki a koliból az utazás előtt, eszünkbe sem jutott, hogy a cseh kollégiumok is hasonló körülményeket nyújtanak, mint a magyarok, és ahol mi lakunk Pesten, az szinte luxusnak számít koli viszonylatban. Szóval megérkeztünk Brno-ba internet és bögre nélkül, és ugyan instant kávéval készültem (mint mindig), de nem volt miből meginni. Na igen, hát egy kicsit meglepődtünk. Szóval az első az volt hogy hozattunk a többiekkel bögrét meg evőeszközöket, melyek a prágai városnézéskor a táskámban kolompoltak végig )

Prága a megtestesült történelem, melyeket a helyek hordoznak és erősítenek meg minden arrajáróban. Minden utcán, házon, templomon egyértelmű motívumok vannak, melyek egy pillanatra sem engedik elfelejteni, hogy az ember egy fontos történelmi helye, bohemia tartományban jár. És például lépten-nyomon az ember belebotlik Tomáš Garrigue Masaryk nevébe (röviden csak TGM :) aki ez első elnöke volt Csehszlovákiának. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A alegmeglepőbb dolog azonban a Letná hegy tetejére illesztett installáció volt. A hegy tetején anno a Európa legnagyobb Sztálin szoborcsoportja állt. amit persze azóta ledöntöttek, és csak egy óriási betontalapzat maradt ott. A rendszerváltás után egy Metronómot (lsd alább) állítottak oda, mintegy az idő múlását megjelenítve. Ez tartós installációnak bizonyult, mivel még mindig ott van. De számos időszaki elem is megjelent itt, mint pl: Michael Jackson európai turnéját reklámozó HIStory tour monument

De 2011 júniusban, pont mikor ott voltam egy installáció: THE TEARS of STALIN címmel jelent meg a betontalapzaton. Mintegy utalva a történelemre, a politikára, a jelenre, az emberek felfogására, a térre, egy vodkára amit így neveznek (Stalinovy Slzy). itt meg is lehet nézni interaktívan közelről és körbe is lehet nézni róla a városra. 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utrechtleuk.blog.hu/api/trackback/id/tr673313768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása