Első benyomás_ nyelvlecke 1.

2009.08.07. 23:41

nyelvlecke 1. leuk=kedves, nice

A megérkezés simán ment, mintha otthon közlekednék. Az új nyelv annál kevésbé. A holland egy nehéz nyelv, de a ha hasonszőrűekkel tanulod akkor lehet szórakoztató. A kiejtésünk valószínűleg borzalmas, de azért próbálkozunk. Persze nem lesz egyszerű, mert mindenki angolul válaszol a városban, ha hallja hogy külföldiek vagyunk, még a kínai árus is.

Az osztálytársak közvetlenek és nyitottak, tipikus erasmus népek. Mindenki más akcentussal beszél és nem használhatsz túl bonyolult szavakat, mert lehet, hogy nem értik meg. Nem mintha tudnék olyanokar, de már a dugóhúzót ismerik sokan. Sok az ESN (international erasmus network) által szervezett program:

-picnic a parkban, ahol jóidőben a város apraja-nagyja megjelenik

-városnézések, muzeum, országjárás, amik nagyon jók mert tényleg sokat meg lehet tudni a városról és a környékről. Centraal Museum Utrecht volt a mai program. Vannak festmények utrechti festőktől mindenféle korból. A modern kori rész pedig 7 teremre van osztva, ahol mindenhol már a téma. A falak az adott témára vannak festve, díszíve, ezzel már maga a fal is egy műalkotás, de persze festmények is vannak a falon. Hozzá kapcsolódik még a Dick Bruna által rajzolt kis nyuszi (Miffy) és a Rietveld Schröder Huis, de ezekbe most nem sikerült bejutni de mindenképen szeretnék.

- buli, ahol nem mérnek csak kicsi sört, olyan 3 deci körül

De magunknak is csinálunk programot ha épp nincs semmi:

-strand, ahol leugrottam a kb 5 méteres ugródeszkáról, ahol lehet ugrálni a vízbe, de tilos kislabdával labdázni és fotókat készíteni mert sérti mások személyiségi jogait.

- vagy csak ücsörgönk a parkban

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkirályabb, hogy mindenki, de tényleg mindenki bicajjal közlekedik, a kismama, nagymama, üzletember és diák. Autót alig látni, a tömegközlekedés meg drága. Nagyon kényelmes és egyszerű és még csak szuper bicaj sem kell.

Amit hiányolok hogy kevés hollanddal talákozom, szinte alig. Remélem hogy az egyetemen lesznek majd, és hogy összejön egy studentenhuis ahol hollandok laknak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utrechtleuk.blog.hu/api/trackback/id/tr241295806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása